LOCALIZARE SI SCURTA DESCRIERE:
GM1126 Cotroceni_Eroilor, apartament 4 camere, decomandat, suprafata 110 mp, 2 bai, etaj 2, P+1+M, imobil 1940.
FINISAJE SI DOTARI:
Imobilul este intr-o stare buna, apartamentul, de asemnea, se afla in stare buna si se inchiriaza nemobilat. Finisaje: pereti vopsea lavabila, faianta la bai si bucatarie, pardoseli cu parchet si gresie la bai, ferestre cu geam termopan, usile interioare sunt din lemn, iar usa de la intrare este metalica. Apartamentul este dotat cu centrala proprie, sistem de alarma si aparate de aer conditionat.
Spatiul poate fi inchiriat impreuna cu apartamentul de la etajul 1, in suprafata de 110mp, format din 3camere, 2 gr. sanitate si bucatarie mobilata si utilata cu aragaz si frigider.
VECINATATI:
Apartamentul se afla intr-una din zonele reprezentative ale Bucurestiului, in zona Cotroceni_ Eroilor la 5minute distanta de statia de metrou.
Povestea cartierului Cotroceni :
Una dintre cele mai selecte zone ale Capitalei, Cartierul Cotroceni este totodata si una dintre cele mai vechi asezari ale urbei noastre. Primele atestari ale satului Cotroceni dateaza de pe timpul domniei lui Mihai Viteazul
Acum 400 de ani, Bucurestiul se intindea de-a lungul malului estic al Dambovitei, iar pe partea de vest a raului se gaseau mahalalele. In acele vremuri, domnitorul acestori pamanturi era Logofatul Serban Cantacuzino, care in anul 1671, intra in posesia mai multor terenuri, inclusiv satul si padurea Cotrocenilor, de la vest de Dambovita. Aceasta expanisune i-a adus, se pare, antipatia mai multor oameni influenti ai vremii si in scurt timp, Cantacuzino a fost acuzat ca unelteste impotriva domnitorului Gheorghe Duca si ca incearca sa preia intreaga putere.
Padurea celor care fugeau de lege
Pentru a-si salva viata, Serban Cantacuzino fuge din Bucuresti la 7 octombrie 1678 dorind sa ajunga in Turcia, unde beneficia de sprijinul pasei. Fiind urmarit de oamenii lui Duca, se adaposteste timp de trei zile in Padurea Cotrocenilor, aflata dincolo de satul cu acelasi nume. In acele vremuri, padurea deasa a Cotrocenilor era un loc de refugiu pentru cei care doreau sa-si piarda urma, a talharilor si a nelegiuitorilor. In limbajul acelor vremuri, expresia “ a te cotroci” insemna a te ascunde, a-ti perde urma. De aici si numele padurii.
Dupa ce mania lui Ghoerghe Ducase se domoleste, Serban Cantacuzino se intoarce in oras si drept recunostinta pentru localnici si loc, logofatul ridica aici o manastire intre anii 1680 si 1682. Faptul ca padurea i-a salvat viata este consemnat chiar de catre Serban Cantacuzino, in hrisovul din 1681, dat pentru manastire: “chiar din acest loc am fost mantuiti din mainile sangerosilor vrasmasi”.
Ivoarele istorice vorbesc despre o biserica veche de 500 de ani
La Arhivele Statului din Bucuresti se pastreaza Condica Manastirii Cotroceni, redactata de cronicarul Dionisie Eclesiarhul (1759 – 1820), in care au fost consemnate toate daniile si privilegiile cu care fusese inzestrata manastirea de catre Serban Cantacuzino si de domnitorii care l-au urmat.
Acest document arata ca pe acest loc a existat un lacas de cult mai vechi, probabil din lemn, pe care domnitorul l-a inlocuit cu o frumoasa biserica de zid. Tot aici se noteaza ca manastirea a fost construita in mijilocul unei poieni din Codrii Cotrocenilor. Tot aici, logofatul Cantacuzino a construit si case domnesti, folosite drept resedinta domneasca (din vechiul palat se mai pastreaza si astazi cuhniile, locul unde era pregatita mancarea).
Cuza, Carol I si pionierii lui Ceausescu, locuitorii palatului
Dupa 1850, palatul devine resedinta de vara a domnitorilor pamanteni, iar apoi este folosit de Alexandru Ioan Cuza precum si de Carol I. In 1883, vechea resedinta domneasca a fost daramata si in locul ei a fost construit actualul palat dupa planurile arhitectului francez Paul Gottereau. In anii regimului communist, cladirea somptuoasa din zona care devenise deja ultra-selecta functioneaza ca Palatul Pionierilor.
Dupa cutremurul devastator din 1977, ansamblul de la Cotroceni a fost consolidat si renovat. In 1984, la ordinal lui Ceausescu au fost demolate manastirea si biserica lui Serban Cantacuzino, care ajunsesera sa fie considerate simboluri ale vremurilor vechi ale Bucurestiului.
Palat Prezidential, dupa 1990
Dupa 1990, intr-o aripa a palatului este infiintat Muzeul National Cotroceni, iar in cealalta parte a ansamblului se instaleaza Presedentia Romaniei. In 2004, Biserica Manastirii Cotroceni a fost partial refacuta, fiind folosite si unele dintre decoratiunile originale din piatra, care au mai putut fi salvate din tavalugul demolarii.
De asemenea, intre 1860 si 1866, pe terenurile Manastirii Cotroceni a fost amenajata prima Gradina Botanica din Bucuresti. Mutata in 1878 in central orasului, peste drum de Universitate, aceasta revine sapte ani mai tarziu, in 1885, in zona Cotroceni, fiind amplasata pe cealalta parte a drumului, unde se gaseste si acum.